Hoe bestanden

aanleveren...

de juiste

manier !

Wat is het verschil tussen CMYK, Pantone en RGB ?

CMYK (full colour) : ook genoemd 'proceskleuren'

 

Bij dit kleursysteem worden de kleuren gemengd tijdens het drukken.

 

Met het CMYK-kleurensysteem worden alle kleuren weergeven door de opbouw van vier basiskleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) te mengen op het papier, tijdens het drukken. Het drukproces is dus het samenvoegen van deze 4 hoofdkleuren. Met behulp van rasterpunten worden de juiste kleuren gemengd. Een raster is opgebouwd uit punten. De grootte van de rasterpuntjes bepaalt de kleurkracht : hoe dichter en groter de puntjes op elkaar staan, hoe groter de kracht van de kleur wordt. Rasterpuntjes zijn zeer klein en met het blote oog nauwelijks te zien. Hierdoor worden ze voor onze ogen samengevoegd tot een mengkleur.

 

De vier CMYK kleuren zijn opgebouwd uit de volgende complementaire basiskleuren:

 

C staat voor cyaan

M staat voor magenta

Y staat voor geel (yellow)

K staat voor zwart (key)

 

In de praktijk

 

CMYK wordt gebruikt voor de meeste soorten drukwerk. Reclamedrukwerk zoals flyers en affiches, zakelijk drukwerk zoals briefhoofden en visitekaartjes of promotiemateriaal zoals spandoeken, vlaggen en posters. Het voordeel van CMYK is dat het bereik heel groot is met maar vier drukgangen.

 

 

Pantone (PMS) : ook genoemd 'steunkleuren'

 

Bij dit kleursysteem worden de kleuren gemengd vóór het drukken.

 

PMS staat voor Pantone Matching System : een mengsysteem dat op basis van mengrecepten (die je terugvindt in het Pantone kleurenboek) de mogelijkheid geeft om een welbepaalde kleur inkt vooraf te mengen.

 

Men gaat uit van 15 basiskleuren om de inkten te mengen : Geel, Warm Rood, Robijn Rood, Rhodamine Rood, Purper, Violet, Reflex Blauw, Process Blauw, Groen, Zwart (een speciaal mengzwart), Transparant Wit, Pantone Geel 012, Pantone Oranje 021, Pantone Rood 032 en Pantone Blauw 072. Soms wordt ook Opaque Wit gebruikt om de kleuren te doen oplichten.

 

Daarnaast biedt Pantone nóg andere kleurinkten:

- de Pantone Hexachrome Kleuren : voor zeskleurendruk (geel, oranje, magenta, cyaan, groen en zwart).

- de fluorescerende kleuren

- de metallic kleuren, dit zijn metaalkleuren zoals goud en zilver

 

In de praktijk

 

Pantone PMS wordt voornamelijk gebruikt om één of meerdere specifieke kleuren te drukken. Dit gebeurt voornamelijk bij huisstijlen die worden opgebouwd uit enkel PMS kleuren. Maar ook voor bijvoorbeeld t-shirts, waar de te drukken kleur in 1 drukgang moet bepaald worden. Je kan ook in drukwerk CMYK combineren met PMS en op deze manier een specifieke kleur toevoegen. Dat heet dan meerkleurendruk, maar valt altijd duurder uit.

 

Steunkleur

 

Een steunkleur wordt in drukwerk gebruikt om naast de gewone kleuren een extra kleur toe te voegen. Daarmee kun je nog een accent leggen in tekst, foto's of illustraties. Met een steunkleur wordt een Pantone kleur bedoeld.

 

CMYK (full colour) combineren met Pantone kleuren

 

Er zijn kleuren die je met full colour niet kan bereiken. Bijvoorbeeld goud, zilver of fluorescerende kleuren. Hiervoor kun je gebruik maken van Pantone kleuren. Je hebt bijvoorbeeld een catalogus met mooie kleurenfoto's in gouden fotolijstjes. Je kan de folder in full colour drukken met een extra PMS kleur goud. Je krijgt dan in totaal 5 kleuren : de vier full colour kleuren CMYK en de PMS kleur goud. Hiervoor wordt dan een extra drukgang berekend waardoor het drukwerk duurder wordt.

 

In tegenstelling tot wat wordt beweerd, zal Pantone-drukwerk in de praktijk niet altijd goedkoper uitvallen van CMYK, wanneer gebruikt gemaakt wordt van minder dan 3 PMS-kleuren !

 

Blijf daarom bij het ontwerpen zoveel mogelijk bij het CMYK-kleurensysteem.

 

 

RGB : ook genoemd 'lichtkleuren'

 

RGB-kleuren worden gebruikt voor beeldschermen (computer en televisie) en bij fotobestanden wanneer kleurcorrectie wordt toegepast.

 

RGB-kleuren zijn dus lichtkleuren en worden NOOIT gebruikt bij de opmaak van drukbestanden.

Go! Graphics     |      Peter Van Herzele      |      Lucien Vandefonteynelaan 15      |      9700 Oudenaarde (Edelare)      |      T 0485 650 670

© 2020 - Go! Graphics Oudenaarde

Vermelde prijzen zijn exclusief lay-out en BTW, behalve anders aangeduid

Verkoopsvoorwaarden

Deel

Disclaimer / Privacy policy